LEBAH KELULUT PDF

LEBAH KELULUT PDF

admin

July 11, 2020

TUARAN: Stingless bee or lebah kelulut farmers are advised to adopt nanotechnology in order to increase production of kelulut honey. mengenai lebah kelulut | See more ideas about Bees, Beekeeping and Bumble bees.

Author: Faekasa Mikara
Country: Bahrain
Language: English (Spanish)
Genre: Music
Published (Last): 6 May 2009
Pages: 323
PDF File Size: 3.34 Mb
ePub File Size: 13.56 Mb
ISBN: 399-3-41747-636-9
Downloads: 97669
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Gardashakar

File:Sarang lebah – Wikimedia Commons

Meliponikultur atau pemeliharaan lebah kelulut adalah pengendalian dan pengurusan koloni lebah kelulut. Pemelihara kelulut menternak kelulut bagi menuai madu dan produk haif yang lain termasuklah kelulurdebungadan lilin lebah.

Penternakan ini juga bertujuan untuk pendebungaan tanaman dan penghasilan koloni kelulut untuk dijual kebah pemelihara lain. Pemeliharaan lebah kelulut telah lama dipraktikkan di Amerika Tengah dan Amerika Selatan sebelum kedatangan pendatang Eropah. Semasa zaman itu, kaum Asli mengambil madu dan lilin daripada kelulut. Kemudian barulah lebah madu dibawa dari Eropah, dan pada kurun ke, dari Afrika.

  ANSON HAMMER UNIONS PDF

Pada masa ini meliponikultur banyak terdapat di negara-negara Amerika Tengah dan Selatan, terutamanya Lebay sebagai peninggalan kaum Mayadan di Timur Laut Brazil. Mereka banyak menternak spesis Melipona beecheiiM.

Terdapat dua kaedah penternakan keluljt iaitu kaedah tradisional dan kaedah pemeliharaan secara industri. Kaedah tradisional menggunakan cara mengambil koloni liar dari tunggul kayu dan memindahkannya ke sarang buatan manusia. Ada juga yang mengumpan dengan haif kotak kayu. Kaedah ini adalah dengan pemelihara lebah memindah kokun jantan dan pekerja ke dalam kotak baharu.

Kemudian memperkenalkan sel ratu daripada koloni lain. Pekerja yang terbang dipindahkan dari haif yang mempunyai banyak lebah pekerja menggunakan teknik hanyut sama seperti pemindahan keluluut madu.

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas. The Indo-Malayan Species of Trigona.

41 best lebah kelulut stingless bees images on Pinterest | Bees, Beekeeping and Bumble bees

Bulletin of the American Museum of Natural History lebwh Bee Research Association Limited, London. Diambil daripada ” https: Ruang nama Rencana Perbincangan. Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah.

  2009 KAWASAKI VULCAN 900 CUSTOM OWNERS MANUAL PDF

Dalam projek lain Wikimedia Commons. Laman ini diubah buat kali terakhir pada Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut.